ГЕРТРУД БЕЛ – Кралицата на пустинята

Лорънс Арабски познава почти всеки, Гертруд Бел почти никой – твърде несправедливо. Защото Бел – археолог, историк и писател – е първата жена, обходила сама неизследваните светове на арабската пустиня. Тя работи като британски таен агент и е най-влиятелната жена в политическия свят за времето си. Без Гертруд Бел вероятно не би съществувал дори Ирак. Именно това е поводът да Ви запознаем с тази невероятна жена, в чийто живот надниква излезлият през миналата година филм на Вернер Херцог „Кралицата на пустинята“.

Когато Гертруд Бел се ражда в Англия през 1868, ролята на жената е с доста ясни очертания: Тя трябва да се омъжи и да се грижи за семейството, доброто образование не е непременно задължително, а приключения изобщо не се предвиждат. За Гертруд Бел обаче нещата се подреждат по друг начин: Тя разтърсва тесногръдите викториански устои, и то из основи.

1
Снимка: Zagoury (CC BY-SA 3.0)

Лейди Маргарет Хол – колежът на Гертруд Бел по време на следването й в Оксфорд

Нещата започват още с обучението й: По това време е прието момичетата от по-заможните кръгове да се обучават у дома. Бащата на Гертруд обаче, индустриалец, както и втората й майка, писателката Флорънс Оллайф, са с напредничава нагласа и изпращат жадното за знания момиче в Лондонския Куинс Колидж – нещо изключително необичайно за времето си. По-късно те осигуряват на Гертруд следване в реномирания университет на Оксфорд. Завършва го с first honour degree по модерна история като първата жена в историята на университета.

ОТКРИВАНЕТО НА ОРИЕНТА

За Бел обаче това не е достатъчно: Тя сама научава персийски и през 1892 отпътува за Техеран в Персия, където чичо й е британски посланик. Първоначално пътуването е планирано като кратко приключение. Там обаче Бел открива своята страст: изследването на нови земи, археологията и най-вече природата и културата на Близкия и Средния Изток.
„Не знаех какво представлява пустинята, докато не дойдох тук“, описва тя първите си впечатления от Персия. „Невероятно е! Изведнъж, от нищото, от една малко студена вода изниква градина. И то каква! Дървета, извори, …., рози и една къща сред тях. Къщи, като в нашите детски приказки!“

2
Снимка: ©Historisch

Гертруд Бел през 1909 по време на разкопки в Ирак

НЕЩАСТНА ЛЮБОВ

В Техеран Гертруд се влюбва в британския дипломат Хенри Кадоган, който отвръща на чувствата й. Щастието им обаче е вгорчено: Първо нейните родители отхвърлят идеята за брак, тъй като откриват, че Кадоган е мошеник. След 6 месеца Гертруд трябва да напусне Персия без своя възлюбен. Става и по-лошо: Четвърт година по-късно тя получава вест, че Кадоган е мъртъв.
Дълбоко наранена от тази загуба, Бел намира опора в своята страст към приключения: Открива изкачването на планини и става първият човек, покорил всички върхове в Ангелските планини в швейцарските Алпи. До избухване на Първата световна война тя предприема 2 околосветски пътешествия.

САМА В ПУСТИНЯТА

Основно обаче тя обръща внимание на обичания от нея Ориент: учи арабски, сама се научава на археология и предприема много на брой обширни пътувания в Близкия Изток, където достига до региони, почти непосещавани дотогава от европейци и съвсем сигурно недостигани от никоя жена. Въпреки че Гертруд Бел пътува сама в присъствието на бедуини, друзи и други арабски племена, тя успява да спечели уважението им. Те се отнасят към нея по-скоро като към мъж и почтително я наричат „Khatun“ – „високата дама“.

3
Снимка: ©Historisch

Работниците на Бел при разкопки в турския регион Binbirkilise (хиляда и една църкви)

През 1907 Бел работи като археолог заедно със Сър Уилям Мичъл Рамзи върху разкопки на раннохристиянски храмове в тогавашната Османска империя.
Скоро Бел е известна в целия регион и се ползва с уважение и закрила от страна на племенните вождове. През 1914 британското правителство използва това като повод да вербува Бел за таен агент – подобно на нейния съвременник Томас Едуард Лорънс, познат като Лорънс Арабски. Целта на британците е да обединят арабските племена в Месопотамия в отпор на общия им враг, а именно действащите в съюз с Германия османи. Като награда Арабия следва да получи значителна независимост от Великобритания.

АГЕНТ НА НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО

Но арабските племена на територията на днешен Ирак са пъстра смесица от различни религиозни течения и произход и до известна степен изобщо не са склонни на преговори с британците. Към това се добавя и фактът, че най-вече политици в тогавашната все още британска колония Индия са твърдо против арабска независимост.
Тук в играта се намесва Гертруд Бел: На борда на военен транспортер тя отплава за Индия, за да преговаря с индийския вицекрал Чарлз Хардинг. През 1916 Бел заминава за Басра в днешен Ирак и дава съвети на британските военни части в борбата им срещу османите. Британците завземат Багдад и Бел ги последва. Междувременно тя е издигната в чин майор и има ключова роля за дейността на тайните служби в региона. До смъртта й през 1926 Багдад остава нейна родина.

4
Снимка: ©Historisch

Участници в Конференцията в Кайро през 1921
На втори ред прави: Гертруд Бел (вляво) и Т.Е.Лорънс (вдясно), повече известен като „Лорънс Арабски“; в седнало положение, кръстосал крака се разпознава Уинстън Чърчил, по това време Секретар на САЩ в колониите под британска опека

РАЖДАНЕТО НА ИРАК

След края на войната регионът на Месопотамия е поставен под британска опека. Тъй като Бел е известна и сред местното население като виден познавач на региона, тя има решаваща роля във формиране границите на една нова държава – Ирак. „Имах чудесна сутрин в офиса, работейки върху формиране на южната пустинна граница на Ирак“, пише тя в края на 1920 в писмо до своя баща.
Бел играе важна роля и при избирането на хашимита Файсал ибн Хюсеин за първи крал на Ирак през 1921 и създаването на Кралство Ирак. По-късно тя пише: „Никога повече няма да участвам в издигането на някого за крал – твърде натоварващо е.“ Когато през 1923 нейният шеф и насърчител Пърси Кокс е отзован от Средния изток, Гертруд Бел също напуска политиката и се посвещава основно на археологията. В Багдад тя създава съществуващия до днес археологически музей. На 12.07.1926 Бел умира сравнително неочаквано на 58-годишна възраст и е погребана в града, избрала за своя родина – Багдад.

5
Снимка: ©Prokino

Филмът „Кралицата на пустинята“ разкрива живота на Гертруд Бел – археолог, изследовател и таен агент

„КРАЛИЦАТА НА ПУСТИНЯТА“ – ФИЛМЪТ

През 2015 излезе филмът „Кралицата на пустинята“. В него легендарният режисьор Вернер Херцог издига паметник в чест на Гертруд Бел. Със зрелищни пейзажи, живописен саундтрак и своеобразния си ритъм за драма и усещане Херцог разказва омагьосващата история за живота на една жена, която написва историята като женското въплъщение на Лорънс Арабски.
Сила и чувственост едновременно струят от кино-иконата Никол Кидман, въплътила се в образа на неповторимата Гертруд Бел. Нейни партньори във филма са холивудският мулти-талант Джеймс Франко, Робърт Патинсън и Деймиън Люис.
През последните години отличаван за своите пътеводни документални филми, с „Кралицата на пустинята“ Вернер Херцог се връща към своите епични корени. С този филм той създава една раздвижена приключенска и любовна драма за една от най-необикновените жени от световната история и същевременно въздействаща пледоария за красотата на Близкия изток.

 

Автор: Галина Викторова

Източник: Wissen

Основно изображение: Lady Mafia

Share This