От „Ден на принцесата“ до „Ден на краля“ – Холандия празнува

По улиците на големите градове в Холандия се разхождат тълпи от хора, облечени в оранжеви дрехи. Тротоарите са изпълнени с деца и възрастни, които продават дрехи и предмети втора употреба. Градовете са озвучени от музика на открито, на всевъзможни места се предлага безплатна бира.

27-ми април е – Денят на краля

 

koningsdagПразнично настроение цари в цяла Холандия в „Деня на краля“; Снимка: Typically Dutch

83875689Настоящият крал на Холандия Вилем-Александър и съпругата му кралица Максима; Снимка: Badische Zeitung

m1czjmsawxlqОранжевият цвят присъства задължително в облеклото, аксесоарите и украсата послучай „Деня на краля“; Снимка: NU

AMSTERDAM - Publiek tijdens het gratis koninginnedagfeest van Slam!FM op het Java-eiland in Amsterdam. ANP KIPPA ADE JOHNSON

Музикално събитие послучай националния ден на Холандия; Снимка: Hart van Nederland

  • „Денят на краля“ е националният празник на Холандия, на който се отбелязва рожденият ден на краля. На този ден кралят/кралицата заедно с други членове на кралското семейство взимат участие в празненствата в едно или две населени места в страната. През 2016-та крал Вилем-Александър и кралица Максима ще посетят град Зволе.
  • „Денят на краля“ се празнува едва за трета поредна година, тъй като Вилем-Александър се изкачи на престола през 2013-та. През същата година за последен път (поне временно) Холандия отпразнува „Деня на кралицата“ – традиция, запазила се в продължение на 124 години.

image-3795475

Почетните гости на коронясването на крал Вилем-Александър; Снимка: BN De Stem

  • „Денят на краля“ се празнува на 27-ми април – рождената дата на настоящия крал Вилем-Александър. Изключение се прави само тогава, когато 27.04 се пада в неделен ден. Тогава празникът се премества на 26.04.
  • В продължение на дълги години през 19-ти век национален празник на страната е „Денят на Ватерло“, отбелязван на 18-ти юни. Празникът е в почит на битката при Ватерло – окончателната победа над Наполеон Бонапарт на 18-ти юни 1815. С това се слага край на френската окупация в холандските земи. С годините обаче битката при Ватерло постепенно изпада в забвение и в края на 19-ти век се търси ново събитие, чиято дата да се превърне в национален празник.
  • Повод за нов национален празник става 5-ият рожден ден на принцеса Вилхелмина. Първият „Ден на принцесата“ е отпразнуван на 31-ви август 1885 година. Целта на празника е да акцентира върху националното единство на холандския народ, като кралското семейство се превръща в символ на тази принадлежност към отечеството. Отпразнуването на първия „Ден на принцесата“ се ограничава само до град Утрехт, но с течение на времето и други градове се включват в празненствата.
  • След смъртта на крал Вилем III през 1890-та на престола се изкачва Вилхелмина. Тогава „Денят на принцесата“ променя наименованието си в „Ден на кралицата“. Тъй като Вилхелмина е непълнолетна, когато застава на престола, до навършване на пълнолетие от нейна страна държавата се управлява от майка й Ема в качеството на регент.

Koningin-Wilhelmina-en-Juliana-ca.-1914

Кралица Вилхелмина с дъщеря си принцеса Юлиана, 1914; Снимка: Historiek

  • С разпространението на марксизма и социализма през 20-ти век „Денят на кралицата“ си спечелва конкурент, а именно „Денят на труда“, който се чества на 1-ви май. „Денят на труда“ обаче е празник с политически характер. Привържениците на Социал-демократическата работническа партия съвсем целенасочено не почитат „Деня на кралицата“ поради антимонархистките си убеждения, но празнуват „Деня на труда“, като по този начин изразяват своите симпатии към работническата класа. Едва след Втората световна война социал-демократите се помиряват с кралската фамилия и оттогава празненствата в чест на „Деня на кралицата“ намират отново широк отзвук в цялата страна. С това „Денят на труда“ постепенно остава на заден план.
  • През 1948 Вилхелмина е последвана на кралския престол от дъщеря си Юлиана. Така през 1849 „Денят на кралицата“ вече се чества на 30-ти април – рождената дата на кралица Юлиана. Преди нейното идване на престола кралското семейство никога не присъства на обществените празненства. Юлиана поставя началото на нова традиция, като ежегодно организира парад с много цветя в Двореца Сустдейк. През 50-те години събитието започва да се излъчва пряко по телевизията. И въпреки че по това време „Денят на кралицата“ е обикновен работен ден, с годините все повече работодатели дават почивен ден на своите служители.

Juliana

Кралица Юлиана; Снимка: vivamaxima

Zomer OPEN

Дворецът Сустдейк; Снимка: Paleis Soestdijk

 

  • През 1980-та новата кралица Беатрикс решава да не променя датата, на която ще се празнува националният празник на страната и запазва датата 30-ти април. За това нейно решение допринася и фактът, че нейният рожден ден е на 31-ви януари, в средата на зимата. Краят на април със сигурност е по-подходящ период за провеждане на мероприятия на открито. Беатрикс променя и начина на отбелязване на празничния ден. Придружавана от други членове на кралското семейство, тя посещава едно или няколко места в Холандия в „Деня на кралицата“. В чест на кралското посещение представителите на местната управа започват да организират демонстрации на стари танци и носии, спортни и музикални мероприятия, както и други събития. Налага се и традицията на този ден да се продават на улицата без разрешително всякакви предмети втора употреба.

Beatrix

Кралица Беатрикс; Снимка: Girlscene

Празненствата послучай утрешния национален празник на Холандия започват още тази вечер с така наречената „Кралска нощ“, която ще бъде изпълнена с много танци и музика на различни сцени в Хага, Амстердам, Утрехт и Айндховен.

Галина Викторова

Източници: BN De Stem, Koningsdag27april, Iamsterdam, Amsterdamkoningsdag, Historiek, Nationaal Historisch Museum

Основно изображение: Immaterieel Erfgoed

 

Share This