ДЖЕНТ – музикална революция за ценители

В интервю за Metal Injection световноизвестният китарист Джо Сатриани обяснява как за първи път е чул от стаята на сина си „необикновения” звук на един от най-новите стилове в рок и метъл музиката, а именно – “джент”. Ако и за Вас важи същото, то нека Ви запознаем с това все още младо и малко познато музикално явление.

Какво е „джент”?

“Джент”-ът се отличава най-вече с ниско настроените 6-, 7- или 8-струнни китари, насечени рифове, разтърсващи брейкдауни. Вокалистите най-често са двама, като редуват чисто пеене с тежки крещящи партии, така наречените „грол”-ове. Като основно музикално влияние за групите, творящи в този стил, се смята прогресив метъла, но допирни точки могат да бъдат намерени с много други жанрове – модерен метъл, метълкор, дори и джаз.

Ibanez
Осемструнна китара Ibanez RG2228 (Снимка: Wikia)

Началото

За основоположник на стила почти безспорно се смята шведската метъл група Meshuggah. Бандата е сформирана през 1987 година в град Умеа, нейни членове са Йенс Кидман (вокали), Фредерик Торндендал (китара) и Томас Хааке (барабани). С издаването на албума “Destroy Erase Improve” те успяват да привлекат вниманието на света върху своята музика. През 2002 година на бял свят се появява албумът “Nothing”, като в него те придобиват уникалното си звучене, отличаващо се с използването на 8-струнни китари и станалите запазена марка за тях полиритмични и неравноделни рифове. Meshuggah са признати от списание “Rolling Stone” за една от 10-те най-важни групи в хард рок и хеви метъл музиката. А през 2006-та и 2009-та година са номинирани за шведските награди Грами.

meshuggah
Обложката на албума “Nothing” (Снимка: amazon)

Развитие през годините

След началото, поставено от Meshuggah, сцената се развива с бързи темпове и множество групи започват да създават музика, вдъхновени от шведите. Отличителна черта за развитието на “джент”-а през годините е фактът, че в началото голяма част от музикантите са творили в домашни условия или онлайн, главно в САЩ. С течение на времето се появяват все повече и повече групи, които правят турнета, записват албуми и така започват да привличат интереса на големите звукозаписни компании върху този стил. По думите на Миша Мансуур, вокалист на Periphery, “джент”-групите с успех са съумяли да пренесат музиката си “от виртуалния свят в реалния”. И въпреки, че още с появата си новият стил е бил отричан от доста музикални експерти, които са му предричали кратък живот, в последните години той се е разгърнал дотолкова, че се появяват групи, които смесват типичното “джент”-звучене дори с рапиране, а най-известните имена в жанра са редовни участници в рок и метъл фестивалите по цял свят.

Типични представители на стила

Когато става дума за нов музикален стил, е редно да посочим някои от типичните му представители, които го отъждествяват:

Periphery

Групата е създадена през 2005-та година във Вашингтон, САЩ. Те са смятани за едни от “джент”-пионерите. Това, което ги прави разпознаваеми, e страхотната техника на свирене, която притежава техният основател и китарист Миша Мансуур, обградил се с наистина забележителни музиканти около себе си. Едноименният им дебютен албум е издаден през 2010-та година, а към днешна дата те са четири на брой. Последният от тях “Jaggernaut” достигна 25-то място в щатските чартове.

periphery
Periphery (Снимка: LoudMag)

Periphery – Make Total Destroy (Official Music Video)

Animals as Leaders

Тази група също е сформирана във Вашингтон, САЩ. Началото на бандата е поставено през 2007-ма година от китариста Тосин Абаси. Нейни членове са още китаристът Хавиер Рейес и барабанистът Мат Гарстка. За разлика от повечето “джент”-групи при Animals as Leaders няма вокалист. В дискографията си досега те имат издадени три албума. Последното им издание е озаглавено “The Joy of Motion” и за първата си седмица реализира около 13 000 продадени копия в Щатите. Tова го нарежда на 23-то място в класацията Billboard 200.

animals as leaders
Animals as Leaders (Снимка: en.wikipedia.org)

Animals as Leaders – Physical Education (Official Music Video)

TesseracT

Тази формация е основана в Милтън Кийнс, Англия. Името на групата означава сложна геометрична фигура „четиримерен хиперкуб“ – четириизмерният аналог на куба. Тя започва съществуването си през 2007-ма година, като в нейния 5-членен състав влизат Алек Кейни (соло китари), Джей Постонес (барабани), Джеймс Монтейт (ритъм китари), Еймъс Уилямс (бас беквокали) и Даниел Томпкинс (вокали). Въпреки, че са издали само три албума досега, те вече имат музикални номинации и награди в своята витрина. В това число номинация за “Най-добра нова група” на Golden God Award през 2011-та за албума “One”, награда “New Blood” на Progressive Music Award през 2012-та за същия албум и номинация за “Албум на годината” също на Progressive Music Award през 2013-та за „Altered State”.

tesseract
TesseracT (Снимка: ThisIsNotAScene)

TESSERACT – Nocturne (Official Music Video)

Ако винаги сте в търсене на нещо ново и ако написаното до тук Ви е предизвикало да разширите музикалните си хоризонти, може би “джент”-ът е точно Вашият музикален стил.

 

Автор: Христо Първанов

Източници: Metal Injection; got-djent.com; Wikipedia

Основно изображение: static.musicbusiness.fr

Share This