Една от най-ужасните катастрофи в историята на космическите полети

Кейп Канаверал – Изключително мразовит вторник с кристално синьо небе, към което предстои да се отправи совалката „Чалънджър“ (Challenger) на своята десета космическа мисия за извеждане в орбита на сателита TDRS-B.

Милиони хора по света наблюдават в реално време по телевизията 25-тия старт в историята на космическите кораби за многократна употреба. Това се случва точно преди 30 години на днешната дата 28-ми януари.

На трибуната за посетители на космодрума Кейп Канаверал в американския щат Флорида седят родителите на преподавателката Криста Маколиф, която е избрана да излети в орбита по проекта „Учител в космоса“ като първия непрофесионален астронавт след провеждане на съкратен курс на обучение. „Минаваме на пълна мощност“, съобщава командирът Френсис Скоби от борда на „Чалънджър“ до контролния наземен център.

Секунди по-късно всичко се променя. На мястото, където досега в небето се е виждала космическата совалка, се разнасят големи бели облаци дим. „Изглежда, че горивните ускорители са се откъснали от совалката вследствие на експлозията“, съобщава коментаторът на CNN Том Минтиър видимо шокиран. „Очевидно е налице сериозна неизправност“, казва отговарящият за връзки с обществеността на Американската агенция за космически изследвания НАСА.

На всички слушатели веднага става ясно: Никой от седемте членове на екипажа не би могъл да е оцелял след подобна катастрофа. Това е най-ужасната до този момент катастрофа в историята на американската астронавтика и за първи път има загинали американски астронавти. При трагичния инцидент с „Аполо“ през 1967, при който загиват трима астронавти, се касае само за тренировки. Мразовитият вторник с ясното синьо небе се превръща в един от най-тежките дни в историята на НАСА.

Взрив на 16 километра височина

Събитията са изчислени с точност до милисекунди: 58,788 секунди след старта се появява незначителен пламък в единия от твърдогоривните ускорители. Около 5 секунди по-късно на дъното на резервоара вече се разгаря пожар, след което жълто-оранжеви пламъци обхващат совалката. 74,587 секунди след старта „Чалънджър“ се разпада на хиляди части на 16 километра височина. Месеци наред продължава търсенето на овъглените тела на астронавтите в Атлантическия океан.

challenger-wrackteil-540x304
Инженери вадят от Атлантическия океан останките от „Чалънджър“, Снимка: © Nasa

Причината за инцидента е изяснена сравнително бързо: Нетипично ниските за Флорида температури в нощта преди старта правят невъзможно нормалното функциониране на уплътнителните пръстени на единия от твърдогоривните ускорители. Поради ниските температури в деня на старта пръстените на най-долното ниво в ускорителя не се разширяват както трябва, нагорещеният газ се издига нагоре, при което верижната реакция става неизбежна. Проблемите с уплътнението са известни на НАСА дълго преди това, както и възможните последици. Въпреки това мерки са предприети едва след драматичния инцидент: Взима се решение в продължение на две години и половина совалките да останат на Земята и да бъдат реконструирани. Комуникационните структури на НАСА също претърпяват реорганизация. Замразени са и всички планове за изпращане в Космоса на цивилни граждани. Едва през 2007 отново е разрешено излитане на цивилен гражданин, а именно учителката Барбара Морган, предвидена да замести Криста Маколиф при нужда, на борда на „Индевър“.

news-123013c-lg
7-членният екипаж на „Чалънджър“ по време на инцидента през 1986: Френсис Скоби (командир); Майкъл Смит (пилот); Елисън Онизука, Джудит Резник, Роналд Макниър и Криста Маколиф (специалисти на мисията); Грегъри Джарвис (специалист по полезния товар); Снимка: collectspace.com
Последствия за програмата „Спейс Шатъл“

Шатъл-програмата никога не успява да си отдъхне напълно от първоначалната катастрофа. 17 години по-късно космическата совалка Колумбия се разпада при повторното си навлизане в земната атмосфера по време на своята 28-ма мисия със седем човека екипаж на борда. Отново следва няколкогодишна принудителна пауза, но краят на програмата е неизбежен. През юли 2011 „Атлантис“ се отправя на последната шатъл-мисия. Днес за транспорт на товари до международната космическа станция ISS НАСА разчита на външни изпълнители като SpaceX, а за мисии с екипаж на борда използва руски транспортери. Целта й обаче е да преустанови това възможно по-скоро.

„Загинаха седем герои“, казва вечерта в деня на трагедията с „Чалънджър“ тогавашният президент Роналд Рейгън в своето телевизионно изказване. Рейгън споделя още, че те са заплатили с живота си за пионерския дух на човечеството, пътуването в Космоса обаче щяло да продължи да отбелязва успехи. „Бъдещето принадлежи на смелите.“

 

Автор: Галина Викторова

Източник: APA-Science

Основно изображение: Observer-Reporter U.S.

Share This