Желе-мания: Кулинарното дуо Bompas & Parr

Сам Бомпас и Хари Пар от Лондон създават чудати форми от желиран пудинг – невероятно изискани, изключително впечатляващи и гарантирано хлъзгави.

bp1

Намираме се в 2007-ма година. Целият свят е на мнение, че желираният пудинг е един ужасяващ готов продукт, предназначен за детски рождени дни … Целият свят? Не, в една малка кухня на брега на Темза двама млади мъже възнамеряват да сложат край на тъмните времена на „храната на боговете“ (буквалният превод от немски език на думата, с която германците обозначават желето).

bp2

Двамата „продавачи на желе“, както наричат самите себе си Сам Бомпас и Хари Пар, знаят, че е имало времена, когато „храната на боговете“ е била кулминацията на всеки празничен банкет. Явно е била позната още в Древен Египет. И въпреки, че се смята, че се е радвал на почитание от страна на Хайнрих VIII, желираният пудинг изживява своя разцвет през Викторианската епоха от средата до края на 19-ти век, когато е сервиран във всички възможни форми, цветове и с всевъзможни вкусове. Англия тъкмо бере плодовете на индустриализацията и предлага по време на аристократични банкети и на висшата класа от богаташи зрелищни форми от желе, които не само обещават върховна наслада, но са и истински ай-кечъри.

bp3

В началото на своята впечатляваща кариера яркото дуо раздава своите творения на неблагодарни скаутски движения и то, разбира се, безплатно. Ефектните пудингови изпълнения обаче бързо са последвани от все по-ексцентрични фантазии, които винаги са представени на сцена по особено впечатляващ начин. Днес списъкът на реализираните от Bompas & Parr проекти прилича на списък с желания от най-смелите детски фантазии: миниголф-инсталации с препятствия от желиран пудинг върху сградата на търговската верига Selfridges, стени за свободно катерене от шоколад или дъвка, която по време на дъвчене непрекъснато променя вкуса си и естествено не става безвкусна и лепкава. Във въздуха се носят цветни уханни облаци и изпълнени с аромати сапунени мехури. От небето валят бананови конфети и прасковени снежинки. Bompas & Parr организират и пудинг-партита – просто поставят насред езеро от плодов пунш цял кораб и го изпълват със светещ желиран пудинг.

Техните артистични кулинарни творения непоколебимо се поклащат в елитарната парти-зона на юпитата. На изложба дуото разпръсква мъгла от джин-тоник, чието действие се разкрива при вдишване на парите. По време на т.нар. проект „Мръсен банкет“, организиран от фондация Wellcome Trust, се предлагат златистожълти поклащащи се женски гърди от хайлендско уиски, върху които блещукат зърна от миниатюрни частици златно фолио. От зърната, намеквайки за женска бременност, се стича млечнобял сос, ароматизиран с амбра. По повод сватбата на Кейт и принц Уилям те създават значително по-скромно, но въпреки това импозантно творение – леко полюляващ се в оранжево Бъкингамски дворец. А друг път изпълват цяла сграда с повече от 4 тона конячен боул – достатъчни за 25 000-те посетители, които гребат през езеро от боул и „на брега“ се наслаждават на глътка от същия.

bp4

Междувременно идеята, появила се на малката кухненска маса, прераства в процъфтяващ бизнес. В своя творчески процес дуото се радва на подкрепата на високоплатени учени, архитекти и техници. Те изследват аромати във всички възможни агрегатни състояния, експериментират и срещу съответното заплащане създават невероятни пъстри багри. За тях е важно представянето на всички елементи като цялостно произведение на изкуството. Всеки един детайл – визуализация, вкус, аромат, звук – всичко трябва да е в перфектна хармония. Именно това е онази синестезия, която двамата творци искат да направят достъпна за публиката. Целта им е да покажат колко голямо влияние оказват върху вкуса пърформънсът и обстановката.

Първоначалната идея да се предлагат желирани пудинги не само като „фризирани“ десерти, а като произведения на изкуството, издигат Bompas & Parr до висините на Олимп на кулинарната сцена. За целта те са открили перфектния материал: желето е прозрачно, може да бъде излято в почти всички желани форми, да бъде обогатено с всякакъв аромат и да блесне в цялата цветова гама. Това, което двамата кулинарни творци създават, е оригинално и духовито, ободряващо и гарантирано хлъзгаво.

bp5

Но за тях това не е достатъчно. Съвсем между другото двамата революционизират със своите изобретения и спектакли дори съвременното изкуство. Дали с изложба в Музея за модерно изкуство в Сан Франциско или с лекции в Кралския институт на британските архитекти, за Сам Бомпас и Хари Пар летвата никога не е поставена твърде високо. Явно са били изключително внимателни в часовете в известния Итън Колидж, където са били състуденти: Британският Independent е убеден, че двамата са сред 15-те личности, които ще дефинират бъдещето на изкуството във Великобритания.

Който има желание да изпробва една или друга рецепта, може да се допита до многото книги, които те вече са издали. Впрочем важно е да се внимава при дозировката на съставките – едни от рецептите са за 20, а други за цели 33 000 порции (!).

bp6

В края на октомври миналата година отвори врати Британският музей на храната – според уеб-сайта на музея това е „първата културна институция, която изцяло е посветена на историята, развитието, науката, социологията и изкуството на храната“. Зад този проект отново стои лондонското дуо Bompas & Parr, като двамата са и куратори на музея.

museum-of-food-bmof-facade-4-credit-ann-charlott-ommedal.jpg__880x0_q80_crop_subsampling-2_upscale

Временният музей на храната беше разположен директно над бара в лондонския кулинарен център Borough Market. Със своята площ от 2500 кв.м той не би могъл да се сравнява със своя еквивалент в Бруклин, който се простира на цели 5000 кв.м, но е също толкова амбициозен като проект. Според Бомпас музеят не трябва да бъде „храм на предмети, а провокация и подтик за дискусии“. Той трябва „да промени из основи живота на хората“, като насочи вниманието им към това „с какво се хранят, откъде то произлиза, как достига до чинията… и какво се случва, когато попадне в тялото“.

FTGBlog-BritishMuseumofFood-BritishMuseumofFoodExteriorFacade-AnnCharlottOmmedal

Временният музей, който в продължение на три месеца беше разположен на 2 етажа, предлагаше всякакви новини около темата „хранене“. Дигитално пътешествие разкриваше пред зрителите по необичаен начин пътя на храната от нейното поглъщане до попадането й в стомаха. Чрез проучване архивите от менюта пък, които британските заведения са предлагали през годините, посетителите имаха възможност да добият представа за това как са се хранели техните предшественици вън от дома си. В целия музей акцентът беше поставен върху изкуството, което има за цел да накара хората да погледнат на храната от друг ъгъл.

museum1

museum2

В момента музеят е затворен и търси постоянно място, където да бъде разположен. Bompass & Parr се надяват, че от място просто за прекарване на свободното време музеят ще се превърне в глобално призната институция, която най-накрая ще бъде в състояние да съветва британското правителство при взимане на решения, свързани с храненето.

През 2013 година Bompas & Parr участват в съвместен проект с Biscuiteers и Lyle’s Golden Syrup. Послучай Коледа за главната витрина на Selfridges те създават инсталацията “Lost London”, разположена на площ от 10 кв.м. Инсталацията представлява сцена от света на фантазиите, изобразяваща вече разрушени стари лондонски сгради като Euston Arch, Old London Bridge, Newgate Gaol, City of London Lying-in Hospital и такива, които никога не са били построени – Selfridges Tower, Glass Tower Bridge, National Gallery Extension. Дизайнът на приказната сцена е отнел 400 часа на своите създатели, а при изграждането на инсталацията са вложени 353 кг джинджифилови сладки, 1245 кг глазура и сладки с кралска глазура, 80 л златен сироп (сироп от захарно цвекло) и 85 кг пудра захар.

‚??Lost London‚?? cityscape brought to life in gingerbread at Selfridges‚?? Caption: In a delicious collaboration between Bompas & Parr, Biscuiteers and Lyle's Golden Syrup¬Æ, a vision of London's lost and un-built architecture has been created entirely from gingerbread and revealed in Selfridges' main Christmas window Caption Writer: Tulna Childs, 07540 913725

‚??Lost London‚?? cityscape brought to life in gingerbread at Selfridges‚?? Caption: In a delicious collaboration between Bompas & Parr, Biscuiteers and Lyle's Golden Syrup¬Æ, a vision of London's lost and un-built architecture has been created entirely from gingerbread and revealed in Selfridges' main Christmas window Caption Writer: Tulna Childs, 07540 913725

IMG_1601

IMG_1605

Дуото участва и в проектирането на помещенията за дегустация на световноизвестната бира Guinness, разположени в Guinness Storehouse в Дъблин – най-посещаваната туристическа атракция в Ирландия, привличаща над 1 млн. посетители годишно. В основата на проекта Taste Experience стои идеята за създаване на най-доброто място за дегустация на Guinness.

guinness-storehouse

michaelgrubbstudio.com

Guinness15

Imagination_Guiness_Storehouse_prim

Guinness Storehouse

csm_517-guinness-storehouse_85a85dbfc7

 

Галина Викторова

Източници: Bompas & Parr, British Museum of Food, Käfer, NowHereThis, Rolling pin, Neue OZ, The Telegraph

Снимки: PSFK, Forbes Travel Guide, The Shard, A White Carousel, Notcot, Bompas & Parr, Homes & Antiques, NowHereThis, Daily Mail

Share This