Зукърбърг в размисли за изкуствения интелект

Изпълнителният директор на Facebook e на мнение, че „роботите няма да вземат превес над хората в скоро време, освен ако ние не объркаме тотално нещата“.

Страхове от настъпващата революция на изкуствения интелект набират скорост в Силиконовата долина.
Повечето технологични лидери изразяват опасения, че ако се стигне до двубой между човек и машина, машината ще надделее. Индустриалци като Илон Мъск, Питър Тийл и Рейд Хофман инвестират в проект, наречен „Y Combinator“, за да са сигурни, че това няма да се случи.

мъскИлон Мъск – един от изявените критици на изкуствения интелект; Снимка: Inc.

В интервю с Матиас Дьопфнер – журналист и изпълнителен директор на германската медийна група Аксел Шпрингер (Axel Springer), Марк Зукърбърг не изглежда много разтревожен, говорейки по темата, като нарича реакцията на Мъск  леко истерична.

Зукърбърг по-скоро твърди, че машините ще надделят над хората, само ако бъдат програмирани от тях да направят това. Компютрите, които побеждават при игра на шах, са проектирани да бъдат умни, те не са придобили сами знанията, които имат – продължава да се агрументира той.

„По подразбиране всички машини се създават, за да служат на хората. И това ще бъде така до момента, в който ние не сбъркаме някъде“, заявява Зукърбърг.

Ето как изпълнителният директор на Facebook възприема все по-големия възход в развитието на роботите и машините и защо не е изплашен в такава степен, както други хора.

Матиас Дьопфнер: Как изкуственият интелект ще промени обществото?
Марк Зукърбърг: Личният ми опит показва, че хората учат по два начина. Има контролирано и неконтролирано учене. Контролираното учене може да се онагледи чрез следната ситуация: четете детска книжка на вашия син или дъщеря и им обяснявате детайлно всичко. Това е птица, това е куче, това е друго куче. Чрез посочване на нещата детето съответно ще разбере, че това е куче, защото 15 пъти сте му повторили, че е такова. Ето това представлява контролираното учене. Това е всепризнат модел. И това е, което ние прилагаме на практика в днешно време.

Другият начин, т.е. неконтролираното учене, е начинът, който повечето хора ще усвоят в бъдеще. В главата си имате изграден модел на това как функционира светът и вие го прецизирате, за да предскажете какво според вас ще се случи занапред. На база на информацията, която имате за собствените си действия, вие си изграждате някакъв модел: Т.е. предприемам нещо и изхождайки от собствените си действия, очаквам същото да се случи и в световен мащаб. В това изкуственият интелект ще ни е от полза.

Матиас Дьопфнер: Как си обяснявате опасенията на бизнес магната Илон Мъск в този контекст? Той наистина се страхува, че един ден изкуственият интелект може да доминира и да вземе превес над човешкия мозък, че машината може да стане по-силна от човека. Мислите ли, че това е реален страх или е по-скоро израз на истерия?

Марк Зукърбърг: Мисля, че е по-скоро истерия.

мзМарк Зукърбърг не се поддава на истерията по темата „Изкуствен интелект“; Снимка: Newsroom Fb

Матиас Дьопфнер: Как можем да бъдем сигурни, че компютрите и роботите служат на хората, а не обратното?

Марк Зукърбърг: Мисля, че по подразбиране всички машини, които създаваме, служат на хората и докато ние не объркаме нещо сериозно, това ще си остане така.

Матиас Дьопфнер: Но на шах Гари Каспаров беше победен от компютъра Deep Blue. Така че може би ще има все повече ситуации, когато компютърът просто ще бъде по-умен от човешкия мозък.

Марк Зукърбърг: Да, но в случая хората са тези, които са създали машината така, че да прави нещо по-добре от човека. В историята има много примери за машини, проектирани да извършват определени дейности по-добре от хората. Смятам, че в тази област хората надценяват възможностите на изкуствения интелект.

Само защото можеш да създадеш машина, която е по-добра от човека в определена област, не означава, че тя ще притежава умения за усвояване на нови знания, че ще прави връзка между различен вид информация, за да извършва свръхчовешки неща. Важно е да имаме това предвид.

дийп блуЕкипът, стоящ зад създаването на Deep Blue; Снимка: NBC News

Матиас Дьопфнер: Значи това е фантазия от света на научната фантастика, която няма да се случи в реалния живот и съответно няма нужда да се притесняваме за безопасността на човешкия интелект?

Марк Зукърбърг: Мисля, че с течение на времето ще се научим как да изградим такава сигурност. Днешният разговор между двама ни ми прилича на разговор с някой от 1800-та година, който казва: Един ден може би ще имаме самолети и те вероятно ще претърпяват катастрофи. Въпреки това хората първо са разработили самолетите и едва след това са се погрижили за безопасността на полетите. Ако се бяха фокусирали върху безопасността в началото, сигурно никога нямаше да конструират самолет.

гугъл автомобилСамоуправляeм автомобил, разработен от Google; Снимка: ExtremeTech

Подобно мислене, изпълнено със страх, би било пречка за истинския прогрес. Защото ако се окаже, че самоуправляемите автомобили могат да предотвратяват автомобилни катастрофи, то изкуственият интелект ще бъде отговорен за ограничаване на една от основните причини за смърт в световен мащаб. Подобно на това той ще даде възможност на лекарите за по-добра диагностика и лечение на заболяванията. Така че да спираме подобен прогрес вероятно би било едно от най-лошите неща, които можем да направим по пътя към изграждане на един по-добър свят.

Автор: Христо Първанов

Източник: Inc.

Основно изображение: The RAND Blog

Share This