КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ УМСТВЕНОТО ОСТАРЯВАНЕ?

Хранене, спорт и мозъчни тренировки – междувременно започна да се говори, че определен начин на живот повлиява положително риска от деменция. Заслужава ли си в напреднала възраст да променяме своите навици? Или е прекалено късно, щом първите симптоми вече са се проявили?

2

В застаряващите общества се забелязва нарастване броя на определени заболявания. Особено деменцията е синдром, който засяга не само, но предимно хора в напреднала възраст. Затова учени в цял свят търсят възможности за ограничаване на вероятността от настъпване на деменция, съотв. за забавяне на процеса тогава, когато вече е налице. Надежди се възлагат както на медикаментозното лечение, така и на промени в жизнените навици. Медикаментозно напредването на деменцията посредством прилагане на т.нар. холинестеразни блокери подлежи на ограничаване само частично. И независимо, че са налице многообещаващи резултати от проведени научни изследвания, пътят от лабораторията до аптеката е дълъг.

ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ – КОЛКОТО ПО-РАНО, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ

Вече са публикувани множество научни изследвания относно влиянието на житейските навици върху вероятността за поява на деменция в по-късните години от живота. Като цяло резултатите могат да бъдат обобщени по следния начин:
1. При умствено активни хора е налице ограничена вероятност за поява на деменция. Предполага се, че това е така, защото тези хора разполагат с т.нар. когнитивни запаси, които действат като буфер и отлагат появата на първите симптоми на заболяването във времето.

2. Здравословното хранене има редица предимства. Основно трябва да се приемат ограничени количества сол, мазнини и захар и същевременно да се консумират храни, богати на Омега-3-мастни киселини.

3. Движението също има здравословно въздействие върху мозъка. Редовното физическо раздвижване се отразява положително върху сърдечно-съдовата система, като по този начин мозъкът се оросява по-добре.

ТРЕНИРОВКИ В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ

3

Тези находки са изключително ценни, но често предполагат практикуване на здравословни навици през целия живот (или най-малкото за дълъг период от време). Но какво да правим, ако годините напредват, ако когнитивните умения намаляват? Именно този въпрос са проучили учени от Каролинския институт в Стокхолм, Националния институт за здраве и социално подпомагане на Финландия и Университета на Източна Финландия. Участници в проведеното изследване са хора, при които в рамките на невропсихологичен тест са доказани проблеми с паметта и при които съществува повишен риск от деменция.

ИНТЕНЗИВНА ФИЗИЧЕСКА И КОГНИТИВНА АКТИВНОСТ

4

Проучването обхваща повече от 1200 човека на възраст между 60 и 77 години. Участниците в експеримента са разделени на две групи. Пред едната група за период от една година са изнесени 3 лекции за водене на здравословен начин на живот: тази група е приета за контролна. Експерименталната група е подложена на активна тренировъчна програма. Няколко пъти седмично с участниците й се провеждат тренировки за сила и издържливост. С оглед активиране на сивото вещество те имат и интензивни тренировки на мозъка. По-конкретно биват тренирани екзекутивните функции, т.е. способността за концентрация върху дадена мисъл, за поставяне на цели и тяхното реализиране. В допълнение на участниците се дават и конкретни съвети за здравословно хранене.

ВПЕЧАТЛЯВАЩИ РЕЗУЛТАТИ

1 година по-късно участниците в проучването отново са подложени на всеобхватни тестове. В сравнение с контролната група е констатирано засилване на общите когнитивни умения с 25%. При по-обстоен преглед се доказват още по-ясно предимствата на комбинацията от спорт, мозъчни тренировки и промяна в хранителните навици. Гореописаните екзекутивни функции отбелязват подобрение от 80%, а бързината на обработка се е увеличила дори със 150%.

БЕЗ ТРУД НЯМА СПОЛУКА

5

Резултатите са еднозначни: Всички горепосочени фактори за здравословен живот са в сила и в случаите, когато вече са налице когнитивни загуби. Същевременно става ясно, че ефективност се постига само чрез интензивни упражнения. Не става от време на време да се отказваме от свинското печено, днес вместо с колата да отидем пеш до пекарната и от време на време да играем судоку. Тялото и умът трябва да се тренират интензивно и то за продължителен период от време – без труд няма сполука.

 

Автор: Галина Викторова

Източник: NeuroNation

Основно изображение: Die tz

Share This