КОГАТО ЧОВЕКЪТ СТАНА ПТИЦА

Ото Лилиентал е първият човек, описал физичните основи на летенето. Разработените лично от него теории той изпробва чрез собственоръчно създадени безмоторни летателни апарати (планери). Преди 120 години той извършва своя последен полет, който има фатален край.

lilienthal3

Ото Лилиентал, снимка: Люди

Той се изправя срещу гравитацията, копира особеностите на полета при щъркелите и се издига в небето, подобно на птица. Инженерът Ото Лилиентал (1848 – 1896) се смята за откривател на принципите на съвременната авиация. Той e ревностен учен, който успява да въодушеви своите слушатели с отлично обоснованите си теории, но също така и личност, обичаща предизвикателствата и стигаща до крайности.

Очарованието, което крие историята за пионера в авиацията, изпробвал сам своите теории на практика, се е запазило и до днес. Едва преди няколко месеца учени от Германския център по въздухоплаване и космонавтика (ГЦВК) провеждат опити в аеродинамична тръба, за да разгадаят физичните причини за падането на летателния апарат на Лилиентал. След проведените тестове учените са на мнение, че смъртоносното падане не е следствие от конструктивна грешка, а от грешка, допусната от пилота. Това обяснява Андреас Дилман, ръководител на Института за аеродинамика и механика на флуидите към ГЦВК.

Летателният апарат на Лилиентал  е смятан за изключително сигурен. Както се установява при тестовете в аеродинамична тръба, при самолета на Лилиентал се е касаело за „абсолютно изчистена в аеродинамично отношение конструкция“. Апаратът издържал скорост на вятъра 36 км/ч.

Лилиентал е роден през 1848 г. в малкото градче Анклам в Предна Померания. Още там, заедно с една година по-малкия си брат Густав, той проучва полета на щъркелите, които наблюдава над полето, и провежда първите си летателни експерименти на 19-годишна възраст. През 1889 г., междувременно вече живеещ в Берлин, той публикува своето основно произведение „Птичият полет като основа на летателното изкуство“, в което описва крилото на птица като извита носеща повърхнина, чиято подемна сила е по-голяма от тази на плоската носеща повърхнина.

Основните принципи по отношение характеристиките на носещата повърхнина и устойчивостта с оглед преодоляване съпротивлението на въздуха са в сила и днес, казва Пеер Витиг, зам. директор на Музея на Ото Лилиентал в Анклам. Своите теоретични модели Лилиентал доказва с експерименти.

2-format2010-1Лилиентал в полет с безмоторен летателен апарат: С помощта на собственоръчно конструирани планери Лилиентал изпробва своите теории за летенето, снимка: dpa

Други пионери основават своите проучвания и разработки на постигнатите от Лилиентал резултати

Като протагонист на принципа „по-тежък от въздуха“ в летенето Лилиентал е убеден в следното: „Безмоторното летене би трябвало да е възможно и за хората. То изисква само умело направляване, за което човешката сила е напълно достатъчна.“ Фаворизираният дотогава принцип „по-лек от въздуха“, на който се основават полетите с балон, постепенно остава на заден план след успешните опити на Лилиентал и неговите последователи.

След полагане основите на авиацията от Лилиентал, а по-късно и нейното развитие с осъществените от братята Райт полети с моторен самолет, през 20-ти век авиацията се развива главоломно. Според данни на статистическите служби само в Германия през изминалата година летищата са посрещнали и изпратили почти 194 милиона пътници. Общият пътникопоток на летище Хартсфийлд Джаксън в Атланта САЩ за 2015 г. пък е повече от 100 милиона, което представлява увеличение от предходната година с 5,5% – тези цифри отреждат на американското летище 1-во място по трафик на пътуващи в световен мащаб.

Витиг е убеден, че Лилиентал не е осъзнавал мащабите на направеното от него откритие. В създадения летателен апарат той на първо място виждал средство за практикуване на летенето като спорт.

В писмо от 1894 г. до социалния реформатор Мориц фон Едиги Лилентал мечтае за мира, който летенето ще донесе на света: „Границите между държавите ще изгубят своето значение, защото няма да бъдат затваряни. Тъй като вече ще бъде нещо невъзможно, защитаването на националните територии ще престане да поглъща основните сили на държавите. Принудителната необходимост от потушаване на международните конфликти по друг начин, а не с кървави битки, и превърналите се в имагинерност граници ще ни донесат вечен мир.“

В това отношение Лилиентал силно се заблуждавал. Само десетилетие и половина след неговата смърт Италия за първи път използва самолет за военни цели в Триполитанската война с Османската империя – на 23 октомври 1911 г. е извършен първият разузнавателен полет с италиански самолет „Блерио“ на турските линии западно от Триполи, а на 1 ноември лейтенант Джулио Гавоти хвърля от своя самолет „Etrich II Taube“ (дело на австрийския пионер в авиацията Иго Етрих) ръчно 4 бомби с тегло от по 1,5 кг над турските войски в 2 оазиса в Либия. През март 1912 година капитан Пиаца прави и първите въздушни снимки в историята. От този момент нататък военната авиация се развива изключително интензивно и днес е трудно да си представим модерна армия без бомбардировачи.

Скоро след публикуването й книгата на Лилиентал „Птичият полет като основа на летателното изкуство“ е преведена на английски, френски и руски език.

Уилбър Райт, който заедно със своя брат Орвил се счита за откривател на моторния летателен апарат, споделя, че Лилиентал толкова убедително е успял да разкрие предимствата на извитото крило, че би трябвало да се смята за истинския му откривател: „Лилиентал демонстрира основите на това превъзходство и превръща чистата спекулация в приложимо знание“.

 КРАТКА БИОГРАФИЯ НА ОТО ЛИЛИЕНТАЛ
23 май 1848 Лилиентал се ражда в Анклам
1856 до 1864 Учи в гимназията в Анклам, същевременно прави проучвания относно полета на птиците, учи математика при Густав Шпьорер (виден германски астроном)
1864 до 1866 Учи в провинциално занаятчийско училище в Потсдам
1866/1867 Практика във фирма Schwartzkopff в Берлин (машиностроене)
1867 до 1870 Кралска академия на занаятите в Берлин
от 1867 Първи експерименти, резултатите от които са поместени в неговата „Книга за физичните основи на човешкия полет“, публикувана през 1889 г.
1870/71 Доброволец във Френско-пруската война. Участва в обсадата на Париж
1871 Назначение в машиностроителна фирма Weber, Берлин
от 1872 Конструктивен инженер в машинна фабрика C. Hoppe, Берлин
1873 Членство на братята Лилиентал в Британското общество по аеронавтика. Лилентал изнася първата публична лекция във връзка с теорията за птичия полет
от 1874 Систематични експерименти във връзка със силата на въздуха върху носеща повърхнина, опити с летателни модели, с хвърчила с цел изясняване свойствата на вятъра в природата
1877 Патент за копачна машина (за добивната промишленост), първият от общо 23 патента на Лилиентал (сред тях 4 в областта на авиацията)
11 юни 1878 Сключва брак с Агнес Фишер, дъщеря на миньор
1879 Ражда се синът на Ото (първият от 4 деца)

Създаване на т. нар. Anker-Steinbaukasten – детски конструктори, чиито елементи се изработват от пясък, креда и ленено семе; материалът се пресова и се изпича (заедно с Густав Лилиентал)

1883 Откриване на собствена фабрика за производство на парни машини и парни котли в Берлин
1886 Член на Германския съюз за насърчаване на въздухоплаването в Берлин
1889 Публикуване на книгата „Птичият полет като основа на летателното изкуство“
1890 Лилиентал въвежда правилото за 25%-но участие в печалбата на работниците от неговата фабрика
Първи опити с летателни апарати с човек
1891 Упражняване на скокове и първи полети на разстояние над 25 метра в Дервиц/Крилов до Потсдам
1892 Упражняване на полети с нов летателен апарат                                                                          Ангажимент за Берлински народен театър
1893 Лилиентал изгражда летателна станция в близост до дома си
Начало на упражненията в полет в планините около гр. Ринов
Безмоторни полети на разстояние до 250 m
Конструиране на различни летателни апарати, сред които и летателен апарат с махови крила за моторно задвижване
Изграждане на запазената до днес „планина на Лилиентал“ (съоръжение с височина 59,4 метра в берлинския район Щеглиц-Целендорф, което Лилиентал използвал за своите опити)
1894 Серийно производство на „обикновени летателни апарати с крила“
1895 Срещи с авиационни инженери в различни държави, сред които С. П. Лангли, секретар на Смитсонския институт във Вашингтон и Н. Е. Жуковски, руски учен, създател на съвременната аеродинамика.

Полети с биплан

1896 Нови експерименти във връзка с проучване размаха на крилете
9 август 1896 Падане с обикновен летателен апарат с крила след като регулирирането на въздушния поток не сработва
10 август 1896 Лилиентал почива в Берлин

 

ПИОНЕРИ В АВИАЦИЯТА

1891

Германският инженер Ото Лилиентал успява да извърши множество безмоторни полети със собственоръчно конструиран самолет.

1903

Братята американски велосипедни механици Уилбър и Орвил Райт извършват първия в човешката история контролиран полет с моторен летателен апарат, по-тежък от въздуха. За 12 секунди пилотираният от Орвил „Flyer I“ изминава 36 метра, а на следващия ден при второто изпитание Уилбър се задържа в небето 59 секунди, като изминава разстояние от 250 метра.

1909

Французинът Луи Брелио прелита Ламанша от Кале до Доувър.

1927

Американецът Чарлз Линдберг става първият човек, прелетял Атлантическия океан сам и без да каца за почивка. Разстоянието от 6000 км между Ню Йорк и Париж той изминава за 33 часа и 30 минути.

1939

Германският инженер Ханс Йоахим Пабст фон Охайн представя първия самолет с турбореактивен двигател „Heinkel He 178“.

1947

Американецът Чарлз „Чък“ Ийгър става първият човек, преминал звуковата бариера в космическа ракета, задвижвана от самолет („Bell X-1“).

1980

Американката Джанис Браун прелита повече от 3 км със самолет, задвижван със слънчева енергия.

1986

На борда на експерименталния самолет „Войаджър“ Дик Рутан и Джийна Ийгър извършват първия полет около Земята без спиране и без зареждане. Полетът продължава 9 дни, в които са изминати 48 000 км.

2016

Швейцарците Бертран Пикар и Андре Боршберг приключват започнатата от тях през 2015 г. обиколка на Земята с експерименталния самолет „Solar Impulse 2“. С това за първи път е извършено околосветско пътешествие със самолет, задвижван единствено със слънчева енергия.

 

Галина Викторова

Източници: Handelsblatt, Was ist was?, Otto Lilienthal Museum, ACI

Share This