НАЙ-КРАСИВИТЕ КУЛТОВИ АВТОМОБИЛИ НА ЕВРОПА

От Citroën DS през Фолксваген „Костенурка“ до Aston Martin – още от самото си основаване европейските производители на автомобили създават истински култови обекти. Германското списание Дойче Веле ни представя най-красивите сред тях.

citroen ds

ФРЕНСКАТА БОГИНЯ
Почитателите на този автомобил говорят за него само в женски род: Когато е представен за първи път преди повече от 60 години, Citroën DS (от френски Déesse = богиня) предизвиква истинско въодушевление. Дизайнът е радикален, а техниката иновативна: Благодарение на хидро-пневматиката автомобилът се отличава със самонивелиращо се окачване, което превръща пътуването в истински лукс. Дори президентите го използват като служебен автомобил.

citroen 2cv

„ПАТЕ“-ТО, КОЕТО НЕ СЕ ПРЕОБРЪЩА
През 1948 на Парижкия автомобилен салон официално е представен Citroën 2 CV. Автомобилът трябвало да се отличава с няколко основни функции: возене, малък разход на гориво и да не се преобръща. Затова конструкторите се отказват от каквито и да било излишни екстри. Малкият автомобил, с обич наричан „патето“ в Германия, излиза на пазара за последен път преди 25 години. Дотогава са произведени повече от 5 млн. „патета“.

renault 4

RENAULT 4 – СТУДЕНТСКИ И ПАПСКИ АВТОМОБИЛ
Тези, които през 80-те години са пътували на стоп, са били сигурни в едно: Мине ли R4, със сигурност ще ги вземе. Един почти 30-годишен стар култов модел на френския производител с прословутото предно предаване се намира във Ватикана. Автомобилът бил подарен на папа Франциск от един пастор. Франциск много се зарадвал на подаръка и веднага се качил в автомобила, се казва в информацията. По-рано той вече притежавал едно R4.

mercedes 230sl

ГЕРМАНСКАТА КРАЛИЦА НА КАБРИОЛЕТИТЕ
Известният Mercedes 230 SL измества през 1963 легендарния 300 SL, както и 190 SL. Дизайнерите се разделят със заоблените и изпъкнали форми на предшествениците и с този автомобил създават едно истинско спортно удоволствие от возенето. На леко заоблените в посока навътре форми на текстилния гюрук (вариант, който можел да бъде поръчан срещу доплащане) машината дължи прякора си PAGODA. Днес този колекционерски модел достига цена от 60 000 евро.

opel manta

OPEL MANTA – ПО НЕЩАСТНА СЛУЧАЙНОСТ АВТОМОБИЛ НА „ИЗМЕТТА“ В ОБЩЕСТВОТО
Всъщност с Manta през 1970 целта на Опел е да предложи на пазара просто спортен автомобил от среден клас. Скоро обаче той се превръща в предпочитан автомобил от младежите „хулигани“. Резултатът от това: безброй вицове за шофьори на Manta с нисък коефициент на интелигентност. С комедията „Манта Манта“ през 1991 филмовият продуцент Бернд Айхингер издига „филмов“ паметник на автомобила. Втората главна роля се изпълнява от Тил Швайгер.

vw kaefer

ТОЙ ВЪРВИ ЛИ, ВЪРВИ …
Фолксваген „Калинка“ (или „Костенурка“), произведен 21 млн. пъти, е най-известният автомобил в света. От 1938 до 2003 той се предлага в своя типичен, съвсем леко изменен оригинален вид. Така той е познат на публиката и от много филми: като „Хърби“ от едноименния американски сериал или неговия немски кино-еквивалент „Дуду“. Култовият автомобил действа вдъхновяващо и на много художници.

trabant

ОБЕКТ НА ОБОЖЕСТВЯВАНЕ В БИВШАТА ГДР
Това, което е „Костенурката“ за Запада, е трабантът за Изтока. Автомобил за масово ползване с ниски производствени разходи и купе от композитен материал. Истинска популярност марката добива в нощта на падането на Берлинската стена, когато ликуващи източногермански граждани под звука на аплодисменти пресичат отворената германско-германска граница със своите автомобили – на мястото, на което по-рано се е намирал един от най-известните гранични пунктове между съветския и американския сектор, а именно Чекпойнт Чарли (изграден през 1961 по време на издигането на Берлинската стена).

ferari

ИТАЛИАНСКИ КРАСАВЕЦ
Ако едно ферари не е червено, то тогава не е истинско ферари, казват пуританите. Въпреки това името Testarossa (червена глава) няма нищо общо с цвета на каросерията: Вентилите на 12-те цилиндъра са лакирани в червено, независимо какъв е цветът на автомобила. Дизайнът на създаваните в периода 1984-1996 спортни автомобили отразява тенденциите на времето. На година Ферари произвежда малко повече от 7000 автомобила.

fiat

МАЛКИЯТ ИТАЛИАНЕЦ
Синхронно предаване, текстилен гюрюк като на кабрио и най-добре в червения цвят на Ферари … Култовият малък автомобил на Фиат и до днес не е изгубил чара си. Въпреки че отдавна се създават нови модификации, малката „стрела“, излязла от завода за първи път през 1957, все още може да бъде видяна по италианските улици. На пистата Нюрбургринг до Кьолн също редовно се провеждат състезания с историческите „Cinquecentos“.

alfa romeo

ШИКОЗЕН КАБРИОЛЕТ
Алфа Ромео Спайдър е един от най-обичаните класически роудстъри. Елегантният италианец със забавен дизайн почти не се променя в периода 1966-1993. Много любители на автомобили го използват като инвестиция – стойността на един добре поддържан Спайдър непрекъснато се покачва.

aston martin

АГЕНТЪТ И НЕГОВИЯТ АВТОМОБИЛ
Астон Мартин придобива световна известност благодарение на филмите за Джеймс Бонд. Различни модели, винаги оборудвани с атрактивни технически екстри, каквито има само във филмите, са управлявани от почти всички актьори, превъплътили се в ролята на Бонд. Шон Конъри поставя началото с DB5 в „Голдфингър“ през 1964, който изплува отново в излезлия през 2012 „Скайфол“ с Даниел Крейг в ролята на Агент 007. В следващия филм за Джеймс Бонд Крейг управлява новия DB10.

rolls royce

АНГЛИЙСКИ ЛУКС
Rolls Royce Silver Shadow от 1967: Два тона чиста елегантност и най-фина техника. Автомобил за крузване (ускоряване до 100 км/ч за 11 сек.), лимузина за задоволяване на егото (разход на бензин около 22 л). От показания на горната снимка кабриолет са произведени само 500 броя. Днес цената на този олдтаймър-модел е около 50 000 евро. Един нов Ролс-Ройс струва 300 000. Неговият разход обаче е само 14 литра.

koenigsegg

ШВЕДСКИ ДИЗАЙН
Марката Koenigsegg е създадена, за да се превърне в култ. Малката шведска фирма с едва 50 служители (2012) произвежда спортни автомобили от суперклас. На снимката е представен новият спортен модел Regera. С мощност 1800 конски сили автомобилът достига скорост до 410 км/ч. Задвижва се и с електричество. Това бижу струва цели 2 млн. евро и е представено само от 80 екземпляра.

 

Автор: Галина Викторова

Източник: Deutsche Welle

Основно изображение: Ferrari – официален сайт

Share This