Световноизвестни фирми подкрепят дрямката на работното място

Ако организмът Ви се нуждае от дрямка на работното място, защо да не й се отдадете? Все повече хора започват да осъзнават, че подремването не е присъщо само на малките деца.

Журналистката Джесика Стилман вече открито заяви своя протест срещу работодателите: „Позволете на служителите си да спят”. Казано с други думи, касае ли се за здраве, производителност и приходи, това би било от полза за всички.

Според проучване на National Sleep Foundation близо половината от американците заявяват, че недостатъчният сън оказва влияние върху ежедневните им дейности. Пак според проучване, проведено през септември 2011-та година от Journal of sleep, последиците се простират далеч извън здравния аспект. Липсата на сън струва на американските компании зашеметяващите 68 млрд. долара в загуба на продуктивност.

Най-добрият начин за поддържане на добро здраве и спазване на работната етика е получаване на необходимото количество сън всяка вечер. Експертите препоръчват нощен сън от седем до девет часа. Друга възможност е подремването през деня (20-30 минути би трябвало да са достатъчни).

emploi-bureau-dormir-travailСнимка: Prat!que

Ползите са ясни: Краткият сън през деня помага за възвръщане на концентрацията и повишава продуктивността. Той намалява безпокойството и симптомите на депресия чрез снижаване нивата на кортизол – хормона, отговорен за повишаване на кръвната захар.

„Все повече и повече осъзнаваме важността на съня като механизъм за усвояване на информация, справяне с ежедневните задачи и възстановяване на енергията ни”, казва клиничният психолог Мери Грешам, която практикува в Атланта.

Вече съществуват много компании, които гледат положително на съня на работното място, в това число Huffingtion Post. В офисите си в Ню Йорк медията разполага с две стаи, специално обзаведени за сън на служителите.
Ариана Хъфингтън, която е неин съосновател и главен редактор, пише следното в последната си книга: „Все повече компании осъзнават, че здравето на техните работници е един от най-важните индикатори за нейното собствено здраве”.
И тя би трябвало да знае това най-добре, след като една нощ колабира от изтощение на своето бюро и чупи скулата си. Това я подтиква да превърне здравето и wellness-процедурите на работното място в топ приоритет.

Вече има множество фирми, които печелят от тази тенденция, но най-големите производители на оборудване за сън на работното място са MetroNaps и Napshell. Капсулите за сън на MetroNaps, носещи наименованието EnergyPod, са разработени специално за кратък отдих по време на работа. От основаването си през 2003-та година MetroNaps продава своите столове на високопрофилирани компании като Google, Zappos, Cisco и Procter&Gamble. Капсулите, чиято цена е около 13 000 долара, притежават следните характеристики:
– Снабдени са със специални звукови програми, с чиято помощ потребителят може да се наслаждава на т.нар. „бели шумове“, които имат успокояващ ефект върху психиката;
– Разполагат с програма за цветови комбинации с различна интензивност, тъй като от векове насам се смята, че хромотерапията благоприятства съня и извиква приятни асоциации;
– S-образната форма на капсулите, а с това и на матрака позволява на краката да бъдат повдигнати на нивото на сърцето, което стимулира функционирането на сърдечно-съдовата система;
– Движещият се купол на капсулата закрива спящия човек и така му гарантира запазване на личното пространство;
– Капсулата заема само 2 квадратни метра и може спокойно да бъде поставена на място в офиса, което иначе стои неизползваемо.

Napping-at-workКапсула за сън EnergyPod на компанията MetroNaps; Снимка: Mind of Marco

Капсулите за сън на Napshell пък са разработени по поръчка на компанията Daimler AG. Те се придържат към концепцията „стая в стаята“ и се отличават със своя едновременно ергономичен и футуристичен дизайн. Снабдени са с релаксираща музика и светлинна програма и помагат за намаляване на дневния стрес и бързо възстановяване на силите.

Napshell-Frontpage-Slider-Bild-14
Капсула за сън с футуристичен дизайн на Napshell; Снимка: Napshell

Днес приблизително 6% от служителите разполагат със стаи за сън на работното място. От 2008 насам повишението е с по 1% на година.

Представяме Ви няколко утвърдени фирми, които насърчават краткотрайната почивка и възстановяването на работното място.

Uber

Централният офис на базираната в Сан Франциско компания за споделени пътувания е оборудван със стаи за сън. Интериорният дизайн е дело на студио О+А под ръководството на нейния мениджър Денис Чери.
„За Uber, компания, известна с непрекъснато водените от нея битки, ни бе възложено създаването на стая за постигане на максимална ефективност – стая, изградена така, че никой да не иска да я напусне”, казва Чери. „Това включва място за всекидневна, кухненски бокс и разбира се две малки стаи за концентрация, които да изпълняват същевременно и функцията на стаи за отмора.“

Google

Централният офис на Google в Маунтин Вю, Калифорния изобилства от столове за отдих, безплатни храни и напитки (в това число кафе-бар и барист на пълен работен ден), душ кабини и др.

the fishiesСтая за сън в офиса на Google в Цюрих; Снимка: Psychologia i design

Zappos

Tony Hsieh, главен изпълнителен директор на Zappos, известен с прилагането на холокрацията (метод на фирмено управление без йерархична структура), също е поддръжник на краткия сън по време на работа.
Офисите на фирмата за онлайн-продажба на обувки в Лас Вегас разполагат с капсули EnergyPod и масажиращи столове и редовно се превръщат в място за организиране на wellness-изложения.

Capital One Labs

Софтуерната компания Capital One Labs, наградена с приза „Най-хубав офиса в света” за 2014-та, разполага с работни помещения, отличаващи се с изключително светъл интериор, чиято цел е да подхранва креативния дух на работещите в офиса в Сан Франциско.
Служителите разполагат и с кътчета за сън, които са свързани към пода посредством стълби и греди:

123Снимка: Inc.

imrs.phpРаботна атомсфера в офиса на Capital One Labs в Сан Франциско; Снимка: The Washington Post

Ben and Jerry’s

Сред пионерите, въвели политиката за сън на работното място, е базираната в Бърлингтън, Върмонт компания за производство на сладолед. Фирмата разполага със стая за сън вече повече от десетилетие.
„Стаята сама по себе си наистина е част от нашата корпоративна култура. Ние вярваме, че щастливият служител е продуктивен служител” – това казва говорител на компанията пред BBC.

PwC

PricewaterhouseCoopers е поредният изненадващ привърженик на стаите за сън.

„Много компании осъзнават, че доброто представяне се нуждае от баланс между здравословно хранене, почивка и съсредоточaване” твърди Щефан Каменцинд, изпълнителен директор на Evolution Design. Наскоро швейцарската фирма за дизайн обзаведе 50 000 квадратни фута офисна площ на PwC в Базел. Evolution Design е работила и по проекти за Google в Тел Авив и Дъблин.
„На повечето хора се втълпява следното: Колкото по-упорито, колкото по-дълго работиш, толкова по-добър си”. Каменцинд добавя: „Това не е солидно твърдение и предполагам не е вярно. Това, за което става въпрос, е да се работи умно, а това означава, че се нуждаеш от презареждане. В този контекст стаите за сън придобиват все по-голяма важност.”

 

Автор: Христо Първанов

Източници: Inc.; Energy Point

Основно изображение: Thrillist

Share This