„Фамилия Кранах между Ренесанса и Маниеризма“ в Москва

Пушкинският музей в Москва представя една невероятна изложба от произведения на всеизвестната художническа фамилия Кранах. Зад инициативата стои съвместен немско-руски проект, а резултатът е една вълнуваща семейна среща на германските Ренесансови художници.

Изложбата под надслов „Фамилия Кранах – между Ренесанса и Маниеризма“ е проект на Пушкинския музей и германската фонданция Замък Фрийденщайн Гота. За целта фонданцията от германската провинция Тюрингия е изпратила в Москва 9 картини на Кранах и 14 графики на баща и син Лукас Кранах. В достопочтените зали и представителни изложбени площи на Пушкинския музей те са изложени отново след цели 70 години наред със 17 произведения, дело на фамилия Кранах, които Германия така и не успява да си върне от Съветския съюз. През 1946-та Червената армия изземва колекцията наред с хиляди други културни ценности от Гота и я отнася в Съветския съюз. В продължение на десетилетия плячкосаното изкуство е обект на спорове.

Гота като основен заемодател на предметите на изкуството

Организаторите се гордеят с това, че за първи път събират на едно място всички „руски Кранах-произведения“ – 4 картини от постоянната колекция на Пушкинския музей, 4 от Петербургския Ермитаж, една от Нижни Новгород. Към това се добавят и 4 картини от руски частни колекции, както и произведения, предоставени назаем за изложбата от Мадрид, Берлин, Прага и Будапеща.

Една значителна част от изложените в Москва 48 картини обаче произхожда от Гота, също както и многобройните графики от ателието на Кранах. От голямо значение е картината с протестантско съдържание „Закон и милост“. Тя разкрива страха на човека от вечното проклятие. Надежда обещава единствено милостта на разпнатия на кръста. Лукас Кранах Старши и реформаторът Мартин Лутър са били приятели. Някои от т.нар. „картини-трофеи“ са излагани в Пушкинския музей и по-рано. Най-известният шедьовър „Адам и Ева“ от 1995 е част от постоянната експозиция. Други обаче за първи път след десетилетия ще предизвикват възхищението на посетителите. Такива са напр. „Света Геновева“, един много ранен сватбен портрет на курфюрста Йохан Фридрих Великодушни, на когото Лукас Кранах бил ментор, както и „Изгарянето на съчиненията на Хус пред един владетел“.

111Лукас Кранах (ателие): Закон и милост – Оправдаването на грешника, около 1535-та
Картина върху буково дърво, по-късно разрязана на две части, 71,9 x 59,6 см и 72,6 x 60,1 см.               Нюрнберг, Германски национален музей

„Това е едно невероятно усещане – да видиш за първи път тук картини, които са ти познати само от неясни черно-бели фотографии“, признава проф. Еберле, директор на Фондация Замък Фрийденщайн в Гота, при първото посещение на московската експозиция. „Чудесно е, че заедно с московските ни колеги успяхме да осъществим тази изложба!“

Кранах: от Гота до Москва

От 1505 Кранах Старши е дворцов художник в двора на Курфюрство Саксония под ръководството на Фридрих III Мъдри. Той създава безброй олтарни произведения и алегорични картини. Голям брой са и нарисуваните от него портрети на неговите господари и на реформаторите Мартин Лутер и Филип Меланхтон. Ателие Кранах, което оставя в наследство за поколенията около 5000 картини, е наследено от неговия син Лукас Кранах Младши.

222Повторна среща след повече от 70 години: „Изгарянето на съчиненията на Хус пред един владетел“, около 1530-та, Лукас Кранах Старши

Художническата фамилия остава тясно свързана с херцогския двор. Създадена е колекция, която в началото на 17-ти век наброява почти 40 картини и многобройни графики. От ранните години на 19-ти век колекцията се съхранява в музея в подножието на планината, на която е разположен замъкът.

През лятото на 1945 трофейна бригада на Червената армия изземва известните колекции на гр. Гота, сред които около 40 Кранах-картини. Транспортирането им до Съветския съюз става „изключително внимателно“, разказва проф. Еберле. „Знаете тези ужасни представи на хората, че картините били грубо изтръгвани от стените, хвърляни в камиони и извозвани до Русия. Това изобщо не важи за конкретния случай“.

Част от произведенията са върнати с нарушена цялост

След мъчителни преговори Съветският съюз връща на Германия една част от културното наследство. Така в края на 50-те години Дрезденската картинна галерия и Берлинският остров на музеите (музеен комплекс в Берлин) приютяват завърналата се част от германското културно наследство. Докато изнасянето на произведенията от Германия е извършено изключително прецизно обаче, при връщането им далеч не е проявено такова внимание. Много от колекциите са изпокъсани. В случая с Кранах-колекцията в Гота се връщат 21 произведения, докато за останалите се предполагало, че в по-голямата си част са останали в Пушкинския музей.

333„Майстор Лукас“: Кранах Старши автопортрет

По времето на ГДР плячкосаното изкуството е тема табу. Под ръководството на директорката Ирина Антонова Пушкинският музей не е особено склонен да предоставя информация пред обществеността. Яснота се появява едва през 90-те години: Публикуването на транспортните списъци на „трофейните бригади“ от руските учени Григорий Козлов и Константин Акинша потвърждават оставането на Кранах-картините в тайните архиви на Пушкинския музей.

От „музеен диалог“ към диалог между музеи

През 2005 засегнатите от проблематиката на плячкосаното изкуство германски музеи учредяват „Немско-руски музеен диалог“ под ръководството на Културната фондация на държавите. Постепенно диалогът води до осъществяване на съвместни проекти с руската страна. На ‚диалога“ дължат своето реализиране безброй изследователски проекти и изложби, сред които експозициите „Меровингите“ и „Бронзовата епоха“, които представиха пред широката общественост археологически ценности като Еберсвалдското златно съкровище, познати на публиката единствено от списанията, и дадоха тласък на съвместна научна дейност.

През 2011 проф. Еберле също осъществява контакт с Москва. През 2013 Ирина Антонова посещава Германия в качеството си на гост-лектор по повод повторното откриване на Херцогския музей в Гота и дава зелена светлина за проекта Кранах. Самият той е осъществен от нейния наследник Марина Лошак.

„Ние, германците, трябва да се научим да разбираме моралните подбуди: Тези произведения дойдоха в Русия като обезщетение за всички онези разрушени руски културни ценности“, казва Мартин Еберле. „Втората стъпка е преминаването към прозрачна съвместна работа на научна основа“. Понякога информацията, която се крие на гърба на една картина, се оказва най-интересното нещо около нея: поставянето на някакъв етикет или сравняването на рамката например.

444В замъка Фрийденщайн в гр. Гота картините на фамилия Кранах са съхранявани от 17-ти век насам

Вадим Садков и Тимо Трюмпер, куратори на изложбата от руска и от немска страна, обясняват, че съвместната им работа протича по съвсем нормален начин и с нищо не се отличава от работата им с колегите в Париж или Мадрид.

555„Христос на кръста между двамата разбойници“

Тъмни облаци са надвиснали застрашително над Кръста, до който е коленичила Мария Магдалена. Сравнително ранната картина на Лукас Кранах Старши е от 1515-та година. Картината от Гота може да бъде видяна в Москва за първи път след 1945-та.

666Йохан Фридрих Великодушни в младежките си години

Лукас Кранах Старши рисува сватбения портрет на своя господар през 1528, когато той все още не е курфюрст, а принц.

777Йохан Фридрих Великодушни в по-късните години от живота си

Специалистите по история на изкуството не са единодушни по въпроса, дали картината принадлежи на Лукас Кранах Старши или на някой от неговите синове. Във всеки случай на картината е изобразен Йохан Фридрих Великодушни, който междувременно е изгубил своята титла на курфюрст. За това свидетелства белегът от рана на лицето, която той сам си нанася при загубата на битката при Мюлберг през 1547.

888„Кметски портрет“

„Мъжкото изображение“, което по всяка вероятност ни представя един от кметовете по онова време, пристига в Гота през 1936 като временно заето произведение от Хайделберг. Срокът за заемане на картината е удължен до след войната. През януари 1946 картината е иззета от хранилището на Замъка Райнхардсбрун около Гота и заминава за Съветския съюз.

999„Женски портрет“

Дълго време картината е смятана за допълнение към „Кметския портрет“. Според последни проучвания обаче тя е отделна картина, най-вероятно произведение по поръчка. За изложбата тя, подобно на други картини, е допълнително реставрирана.

адам и ева„Грехопадение“ в Москва

Някога „Адам и Ева“ е шедьовър от колекцията в Гота. Картината е придобита още през 1624-та. Тук Лукас Кранах Старши се доказва като неповторим майстор на пейзажната живопис. Това е и първата картина, която излиза на бял свят от тайните хранилища на Пушкинския музей: през 1995 тя е изложена пред публика в рамките на изложбата „Два пъти спасени“ и оттогава е част от постоянната експозиция.

люнебургВладетел в крак с модата: „Ернст фон Люнебург“

Портретът на херцог Ернст фон Люнебург, създаден около 1560-та, най-вероятно произхожда от ателието на Кранах и носи подписа на монограмиста IS. В Москва за първи път след 70 години е показан цял цикъл от произведения на този художник: колекция от портрети на владетели на протестантския немски град Шмалкалден. Ернст фон Люнебург определено обаче е най-елегантният сред портретираните господа.

тримата влъхви„Тримата влъхви“

Картината, изобразяваща поклонението пред благата Мария и новородения Исус, дълго време е смятана за шедьовър, дело на Лукас Кранах Старши. Дендрологично проучване обаче показва, че буковото дърво, използвано за картината, е отсечено около 1600 година. Това дава основания за предположението, че художник на картината всъщност е Лукас III, внук на създателя на династията.

Изложбата ще радва почитателите на немското ренесансово изкуство до 15-ти май тази година.

 

Галина Викторова

Източник: Deutsche Welle

Основно изображение: Art In Space; „Три принцеси на Саксония: Сибила, Емилия и Сидония, дъщери на Хайнрих Благочестиви – херцог на Саксония“, Лукас Кранах Старши

Share This