ФЕСТИВАЛЕН ТУРИЗЪМ – 10 вълнуващи дестинации

За някои от нас зимните авантюри може би все още не са приключили, ако възнамеряват да предприемат пътешествие към някоя по-студена точка на земното кълбо. В нашите географски ширини обаче, както изглежда, пролетта упорито се опитва да прогони мрачните дни. Настъпва време за пътувания по широкия свят. Затова решихме да насочим вниманието Ви към нещо различно и изключително вълнуващо. Става въпрос за една от най-интересните и бързоразвиващи се форми на културния туризъм, а именно – фестивалният туризъм.

Думата фестивал има латински произход (“festum” или “festus”) и в превод означава „празник“. Всеки фестивал се отличава с индивидуална програма, съчетаваща в себе си разнообразни форми на изкуството, и се провежда на строго определени места, което още повече допринася за уникалността на преживяването и гарантира положителни емоции.

В света се провеждат стотици, а може би и хиляди фестивали всяка година, ето защо задачата да Ви представим десетте най-интригуващи от тях никак не е лесна.

Първата дестинация е Карнавалът в Рио де Женейро, Бразилия. Това уникално събитие датира от далечната 1723-та година. Главните действащи лица във фестивала са различните школи по самба в града, които се съревновават помежду си. Фестивалът се провежда винаги преди Великите пости. През годините той набира толкова голяма популярност, че се премества на специално място с капацитет 80 000 души, а именно съоръжението Самбодром – улица за провеждане на шествия, карнавали и други по-мащабни събития с обща площ 85 хил. кв.м. През последната година близо 300 000 туристи са станали свидетели на това запомнящо се зрелище.

1-2Снимка: Photos of the week

Отправяме се към градчето Вакен, Германия. Населението му наброява едва 1822 души, но от 1990 година насам то се превръща в арена за организиране на най-популярния метъл-фестивал в света, а именно Wacken Open Air. Събитието се провежда всяко лято през месец август и е с продължителност 3 дни. На първия фестивал присъстват само 800 души, но през годините техният брой постепенно нараства, като през 2015-та година участват 125 групи, които свирят пред 75 000 души. Всички билети са разпродадени предварително в рамките на 12 часа.

2-2Снимка: Billboard

Третата дестинация ни оставя на музикална вълна, само че този път място на събитието е тихото графство Есекс в Източна Англия. Там, в дълбоката провинция на Нейно Величество стои сгушен световноизвестният град Гластънбъри. Своята слава той дължи на факта, че там всяка година от 1970-та насам се провежда най-големият музикален фестивал в света. Фактите и цифрите, очертаващи мащабите на това грандиозно събитие, са следните: 135 000 души посетители, 34 000 души обслужващ персонал, 2 000 изпълнители, 350 щанда за храна, 198 кръчми и барове. През годините най-различни музикални икони са били хедлайнери на фестивала, а именно – David Bowie, The Cure, Oasis, Radiohead, Blur, U2, Muse и още много други. До ден днешен този фестивал си остава една от най-съкровените мечти на всеки меломан по света.

2-3Снимка: Forty5

Четвъртата дестинация ни отвежда в Нови Сад, Сърбия. Вторият по големина град в западната ни съседка е домакин на един от най-големите европейски фестивали EXIT, който се провежда в крепостта Петроварадин. Характерно за него е, че се разпростира на цели шест главни сцени, които са разделени по стилов признак – рок, метъл, хип-хоп, пънк и други. За да бъде изживяването възможно най-вълнуващо, на разположение на посетителите има арена за екстремни спортове, технологична зона, лятно кино и къмпинг. Фестивалът се организира от 2000-та година насам, продължава 4 дни, а от 2014-та насам провеждането му е разделено в две държави – EXIT Adventure в Нови Сад и Sea Dance Festival в Будва, Черна гора.

2-4Снимка: VojvodinaCAFE

Оставаме на сръбска територия, но този път мястото на провеждане е село Гуча. Тук всяка година се събират духови оркестри от цял свят, за да се надсвирват. Тази традиция датира от 1961 година, когато участие взимат едва 4 местни оркестъра. В днешни дни фестивалът е придобил такава популярност, че ежегодно всеки август привлича около 500 000 души от всички точки на света. По традиция откриването става с песента “Са овчара и каблара”, изпълнена от 200 тромпета, а закриването е с топовни изстрели.

2-5Снимка: Flickr

Шестата дестинация също е в Европа и това е Карнавалът във Венеция, Италия. Началото си това събитие води от Средновековието, като за първи път е проведено през 1162-ра година. Датата на провеждане е строго определена и това винаги е денят преди така наречената “Пепелна сряда”. Именно този фестивал е повод за изработването на познатите в цял свят венециански маски. Освен това той е и сцена за изява на множество театрални групи.

2-6Снимка: Frank Kovalchek

Идва време да посетим не толкова известния град Буньол, Испания. Там всяка година в последната сряда на месец август се провежда лудостта, наречена “Томатина”. Тя събира между 20 и 30 хиляди души от цял свят, които се замерят помежду си с тонове домати. Битката започва, когато някой смелчага се опита да докопа пушен свински бут, поставен на върха на двуетажен дървен стълб, намазан с мазнина. Започва доматена канонада, която трае точно един час. След изтичане на това време хвърлянето на домати се преустановява.

2-7Снимка: Corriere della Sera

Осмата дестинация е Северен Тайланд. Дълбоко в традициите на източната култура е залегнало провеждането на така наречения фестивал на фенерите или “Yi Peng”. Той се празнува от 15-ия ден от първия месец на Лунния календар. За произхода му съществуват много легенди, като отбелязването му започва 200 години пр. Хр. В превод името на фестивала означава “плаваща корона”. Самият фестивал се състои в пускането на множество фенери в реката или във въздуха. Местните вярват, че по този начин прогонват злите духове от домовете си, а гледката, която се получава, е наистина впечатляваща.

2-8Снимка: Adventure

Отправяме поглед към Индия. В тази толкова огромна и разнолика държава всяка година се провежда фестивалът на цветовете или Холика Дахан. Легендата гласи, че празненствата са в чест на индуския бог Кришна и по-точно на неговата любима Рада. Той се оплакал на майка си как Рада била толкова светла, а той толкова тъмен. Майка му го посъветвала да поръси кожата на Рада с цвят и да види как тя ще се промени. Ето защо всяка пролет хората излизат по улиците и се поръсват едни други с цветен прах и вода. Фестивалът е много колоритен и се празнува в чест на плодородието.

2-9Снимка: Andy Photographer

Последната ни спирка е Северна Америка и по-точно Невада, САЩ. Фестивалът, който се провежда там, носи името Burning Man и се организира в пустинята Блек Рок. Включени са всевъзможни видове изкуство: от огромни постройки до малки предмети, изложени сред пустинята. Името на фестивала идва от ритуалното изгаряне на дървена човешка кукла в съботната нощ преди Деня на труда. По подобие на самата скулптура, символизираща фестивала, част от изложените творби се изгарят, докато други се даряват или пък се запазват за други изложения или следващите издания на Burning Man.

2-10Снимка: Andphilosophy

С това нашата обиколка в пъстрия свят на фестивалите приключи. Надяваме се да сме успели да предизвикаме Вашето любопитство.

 

Автор: Христо Първанов

Източници: FORTY5; Wikipedia; Peika; EXITfest; Библиотеката

Основно изображение: HabitusInsight

Share This