Kлуб на писателите на ужаси LAZARUS

На 3-ти януари 2016 бе учреден клуб на писателите на ужаси Lazarus. Той е в чест на трагично загиналия талантлив писател, преводач, редактор и рок журналист Адриан Лазаровски. Почитателите на качествената литература ще го запомнят с блестящите му преводи на големи имена като Стивън Кинг, Хауърд Лъвкрафт, Рей Бредбъри, Владимир Набоков и др.

Основаването на клуба е по инициатива на Бранимир Събев (председател на Lazarus) – автор на четири сборника с хорър разкази, който обединява няколко големи имена в областта на остросюжетната литература: Сибин Майналовски (зам. председател) – автор на три сборника с хорър разкази, Явор Цанев (почетен председател) – един от най-големите радетели за развитието на жанровете хорър, фантастика и фентъзи в България, собственик на издателство Gaiana book&arts, инициатор на множество литературни конкурси, автор на няколко сборника с проза и поезия, Иван Атанасов (секретар) – преводач, писател и рецензент в тези жанрове. Наскоро официално бе приет като почетен член в клуба Петър Станимиров – известният български художник, илюстратор и издател на стотици книги, комикси, книги-игри и др. Всички те са носители на множество престижни национални и международни награди.

Членската маса на клуба включва автори от цяла България, много от които са отличени с литературни премии и са добре познати на българския читател: Елена Павлова, Коста Сивов, Димитър Цолов – Доктора, Донко Найденов, Слави Ганев, Делиян Маринов, Валентин Попов – Вотан, Александър Драганов, Иван Величков, Александър Перентидис, Симеон Трифонов, Марин Трошанов, Дамян Д. Рейнов, Иван Димитров, Радослав Колев, Александър Цонков – Lostov.

Целта на Lazarus е да даде един нов тласък на авторите в жанровете хорър, фантастика и фентъзи; да покаже, че в България има немалко стойностни автори на остросюжетна литература, които съвсем заслужено могат да се съревновават с чуждите преводни писатели; да изкара т. нар. ъндърграунд литература от тъмните кътчета на предубежденията на хората и да излезе пред българския читател в пълния си блясък. Един от първите проекти на клуба ще бъде издаването на общ сборник с хорър разкази на членовете, който ще види бял свят до няколко месеца. Предстои и издаването на сборник с разкази на патрона на клуба Адриан Лазаровски. Скоро в мрежата ще бъде пуснат и сайт на Lazarus, в който ще може да се намери информация за членовете на клуба, тяхното творчество, бъдещи проекти и инициативи.

Автор: Александър Цонков – Lostov

Share This